یکی از پرکاربردترین تجهیزات شبکه که وجود اون تو هر شبکهای الزامیه، کابل شبکه ست. وجود انواع مختلفی از کابل شبکه در بازار باعث شده تا کار انتخاب کابل شبکه مناسب کمی سخت بشه. از اونجایی که کابل شبکه جزو بستر های اصلی هر شبکه محسوب میشه و از عملکرد اصلی و اساسی تو شبکه برخورداره، در نتیجه پروسه انتخاب کابل شبکه مناسب خیلی مهم و ضروریه و موقع خرید باید به یک سری نکات مهم دقت بشه تا کابل مناسب برای شبکه خریداری بشه . وجود یک راهنمای خرید برای تهیه کابل شبکه میتونه بهت کمک کنه تا بهترین گزینه رو برای کار خودت پیدا کنی و یه کابل خوب و کاربردی تهیه کنی.
کابل شبکه جزو تجهیزات پسیو شبکه محسوب میشه و در حین خرید این محصول باید بدونی که چه مواردی باعث افت کیفیت و عملکرد کابل میشن و از خرید کابل های بیکیفیت پیشگیری به عمل بیاری. من تو این مقاله قصد دارم بهت بگم که برای شبکت از چه کابلی استفاده کنی بهتره. پس اگه تو هم قصد خرید کابل شبکه رو داری پیشنهاد میکنم خوندن ادامه این مقاله رو از دست ندی.
آنچه در این مقاله می خوانیم:
✅کابل های شبکه چه مشخصاتی دارند؟
✅معرفی انواع کابلهای شبکه
✅راهنمای تهیه کابل لن
✅سخن پایانی
کابل های شبکه چه مشخصاتی دارند؟
قبل از اینکه راهنمای خرید کابل شبکه رو در اختیارت قرار بدم لازم دونستم که یکم در رابطه با کابل شبکه صحبت کنم و در رابطه با خصوصیات و ویژگی هاش اطلاعاتی رو در اختیارت قرار بدم تا بهتر بتونی با این محصول آشنا بشی. کابل های شبکه نه تنها برای شبکه های لن بلکه برای اتصال به مودم های خونگی و یا هر جایی که قراره به اینترنت متصل شه کارایی و کاربرد دارن. با وجود اینکه امروزه در اغلب منازل و سازمان ها برای اتصال به اینترنت از وای فای استفاده میشه، اما هنوزم اتصالات کابلی برای انجام کارهایی مثل شبکه کردن کامپیوترها با کابل لن اتصال مطمئنتری به وجود میاره و به خاطر اینکه محدودیت فاصله نداره هنوز هم از کاربرد های خاص خودش برخورداره.
پس کسایی که یه اتصال امن و پرسرعت میخوان بهتره از کابل های شبکه برای انجام این کار استفاده کنن. البته این امر ملزم به اینه که کابل شبکهای که برای این اتصال استفاده میشه، یه کابل خوب و مناسب باشه. به طور کلی کابل های شبکه از مشخصات بسیار زیادی برخوردارند که در نظر گرفتن همه اون ها موقع خرید الزامیه. در ادامه به برخی از مشخصات مهم کابل های شبکه اشاره میکنم:
- مقاومت
- انعطاف پذیری
- رنگ
- قیمت
- برند
- نوع کابل
- سرعت
- روکش
- جنس هادی
تا حالا براتون پیش اومده که بخواهید چند تا کامپیوتر و شبکه کنید ؟ 🔌 میدونید چطور این کار و انجام بدید؟ اگه مطلب راه اندازی شبکه LAN یا شبکه محلی رو بخونید روش انجامش رو یاد می گیرید✔️
معرفی انواع کابلهای شبکه
شناسایی و شناخت انواع کابل شبکه بهت کمک میکنه تا خرید هوشمندانه تری داشته باشی. انواع کابل شبکه به صورت زیر هست:
Cat3 : اولین نسل از کابل های شبکه، کابل های Cat3 هستن که استفاده از اون ها کم کم داره منسوخ میشه و این کابل ها به مرور زمان کنار گذاشته میشن. کابل فوق یه جور کابل اترنته که ازش تو سیستم های تلفن دو طرفه استفاده میشد. این کابل ها دارای حداکثر فرکانس ۱۶ هرتز هستن. از دیگر موارد کاربرد کابل های Cat3 میتونم به استفاده از اون برای سیستم های ساده مثل سیستم های هشدار اشاره کنم.
CAT5: کابل های CAT5 اصلیترین کابل های شبکه موجود هستن که دارای سرعتی برابر با ۱۰ تا ۱۰۰ مگابیت بر ثانیه اند. به این کابل ها FAST ETHERNET یا اترنت سریع هم میگن. استفاده از این کابل ها هم کم کم داره منسوخ میشه و این کابل ها دارن جای خودشون رو به کابل های CAT5E میدن.
: CAT5Eنسل جدیدتر کابل های CAT5، کابل های CAT5E هستن که از نظر فیزیکی با کابل های نسل قبلی فرق خاصی ندارن. کابل های CAT5E دارای همخونی بیشتری با استاندارد های IEEE هستن و تا فرکانس ۱۰۰ تا ۲۵۰ مگاهرتز رو ساپورت میکنن. لازم به ذکره که کابل های CAT5E نسبت به کابل های CAT5 کم نویزتر هستن و میزان تداخل اون ها هم کمتره و توانایی ساپورت کردن سرعت ۱۰۰۰ مگابیت بر ثانیه یعنی یک گیگابیت رو هم دارن.
Cat6: کابل های Cat6 نسبت به کابل های نوع قبلی از سرعت بیشتری برخورد دارن و سرعتشون به یک گیگابیت بر ثانیه رسیده. فرکانس این کابل ها هم ۲۵۰ مگاهرتز بوده و اگه بخواهیم ضخامتشون رو با کابل های نوع قبلی مقایسه کنیم به این نتیجه میرسیم که این کابل ها از ضخامت بیشتری برخوردارند و این موضوع باعث به وجود آمدن نویز کمتر در این کابل ها خواهد شد. البته باید بهت بگم که قیمت در نظر گرفته شده برای این کابل ها نسبت به رده های قبلی بیشتره.
Cat6a : کابل های Cat6a نسبت به کابل های نوع قبلی از امکانات بهتری برخورد دارند و توانایی پشتیبانی از فرکانس ۵۰۰ مگاهرتز رو دارن. حداکثر سرعت این کابل ها ۱۰ گیگابیت بر ثانیه بوده و توانایی انتقال داده برای فواصل طولانی تر رو داره. پوسته کابل های Cat6a نسبت به نوع قبلی ضخیمتره و این موضوع باعث از بین رفتن تداخل در این کابل ها شده. البته این موضوع انعطاف پذیری این کابل ها رو هم پایین آورده.
کابل های Cat7 و Cat8 : کابل های Cat7 و Cat8 از سرعت های بیشتر و فواصل بالاتری پشتیبانی میکنن و اغلب از اون ها برای کاربرد های صنعتی استفاده میشه. میزان کاربرد این دو نوع کابل نسبت به کابل های قبلی بسیار کمتره.
از بین همه کابل های معرفی شده در این قسمت، از کابل های cat6 و cat5e استفاده بیشتری میشه. دلیلش هم اینه که این کابل ها هم قیمت خوب و مقرون به صرفهای دارن و هم اقدام به پشتیبانی از سرعت های گیگابایتی میکنن.
راهنمای تهیه کابل لن
مواردی که تو قسمت قبلی بهش اشاره کردم جزو اصلیترین خصوصیات کابل های لن هستن و موقع خرید هم باید به این خصوصیات دقت کنی تا بتونی خرید خوبی داشته باشی. حالا ممکنه برات این سوال پیش اومده باشه که این فاکتور ها به چه صورت باشن بهتره؟ من در ادامه مطلب بهت این موضوع رو میگم:
توجه به فواصل درون شبکه و خرید کابل متناسب با آن
یکی از اصلیترین فاکتور هایی که موقع خرید کابل شبکه باید حتماً در نظر داشته باشی، توجه به فواصل درون شبکه است. همونطور که احتمالاً تا الان هم فهمیدی هر کدوم از کابل های شبکه موجود در بازار قابل استفاده برای فاصله مشخصی هستن. بنابراین بهتره با در نظر گرفتن فاصله فواصل درون شبکت کابلی که توانایی پشتی پشتیبانی از اون فاصله رو داره برای خرید انتخاب کنی. در ادامه بهت میگم که هر کدوم از کابلها چه فاصلهای رو میتونن پشتیبانی کنن:
🔹کابل شبکه cat5 : حداکثر توانایی پشتیبانی از سرعت 100 مگابیت بر ثانیه رو داره و تا فاصله حداکثر 100 متر قابل استفادس.
🔹کابل شبکهCat5E : حداکثر توانایی پشتیبانی از سرعت 1 گیگابیت بر ثانیه رو داره و تا فاصله حداکثر 100 متر قابل استفادس.
🔹کابل شبکهCat6 : داکثر توانایی پشتیبانی از سرعت 1 گیگابیت بر ثانیه رو داره و تا فاصله حداکثر 37 تا 55 متر قابل استفادس.
🔹کابل شبکهCat6a : حداکثر توانایی پشتیبانی از سرعت 10 گیگابیت بر ثانیه رو داره و تا فاصله حداکثر 100 متر قابل استفادس.
🔹کابل شبکه Cat7 : حداکثر توانایی پشتیبانی از سرعت 100 گیگابیت بر ثانیه رو داره و تا فاصله حداکثر 15 متر، 40 گیگابیت بر ثانیه تا فاصله حداکثر 50 متر و 10 گیگابیت بر ثانیه رو داره و تا فاصله 100 متر قابل استفادس.
🔹کابل شبکهCat8 : حداکثر توانایی پشتیبانی از سرعت 40 گیگابیت بر ثانیه رو داره و تا فاصله حداکثر 30 متر قابل استفادس.
نکته مهمی که این وسط وجود داره اینه که این فواصل که برات برای هر نوع کابل عنوان کردم به عنوان فاصله استاندارد برای دریافت بهترین کیفیت ارسال شناخته میشه. پس اگه از هر کدوم از این کابلها برای فواصل بیشتر از اعداد عنوان شده برای اون کابل استفاده کنی شاهد تخریب سیگنال و پایین اومدن سرعت ارسال و دریافت اطلاعات خواهی بود.
توجه به پهنای باند مورد نیاز شبکه و خرید کابل متناسب با آن
پهنای باند به میزان بیتی که به صورت همزمان قابلیت انتقال در شبکه را داره گفته میشه. پس پهنای باند با سرعت دو مقوله کاملاً مجزا از همدیگه هستن و به هیچ عنوان این دو مورد با هم یکی نیستن. بزار با یه مثال این موضوع رو برات شفافتر کنم. باند جاده رو باند شبکه فرض کن. پهنای باند به تعداد لاینهایی که ماشینها میتونن ازش عبور کنن میگن ولی سرعت به تعداد ماشینی که تو هر ثانیه از یه قسمت خاص رد میشن میگن. در نتیجه با افزایش تعداد سیستمها و دستگاههای موجود در شبکه، کاربران نیاز به پهنای باند بیشتری دارن تا دچار افت سرعت نشن. به همین خاطر انتخاب کابلی که بتونه پهنای باند کافی در شبکه رو ایجاد کنه خیلی مهمه! برای نمایش پهنای باند از واحد هرتز استفاده میشه. در ادامه بهت میگم که هر کدوم از کابلهای شبکه چه پهنای باندی دارن تا با دونستن این موضوع بتونی کابل با پهنای باند مناسب را برای استفاده در شبکت شناسایی کنی:
🔹کابل شبکهcat5 : حداکثر پهنای باند 100 مگاهرتز
🔹کابل شبکهCat5E : حداکثر پهنای باند 100 مگاهرتز
🔹کابل شبکهCat6 : پهنای باند حداقل 250 مگاهرتز
🔹کابل شبکهCat6a : حداکثر پهنای باند 500 مگاهرتز
🔹کابل شبکه Cat7 : حداکثر پهنای باند 600 مگاهرتز
🔹کابل شبکهCat8 : حداکثر پهنای باند 2000 مگاهرتز
برای دریافت راهنمایی بیشتر درباره نحوه انتخاب کابل با پهنای باند مناسب میتونی با کارشناسان رایانه کمک با استفاده شماره 9099071540 و یا 9099070192(از طریق تلفن ثابت) یا از طریق "صفحه تماس از موبایل" با کارشناسان متخصص ما ارتباط برقرار کنید.
همکاران ما در تمام طول هفته آماده اند تا پاسخگوی سوالات فنی شما باشند.
توجه به نوع مغزی مورد استفاده در کابل در حین خرید
شاید برات جالب باشه که بدونی دستهبندی برای دستهبندی کابلهای شبکه از دستهبندی اونها بر اساس مغزی هم استفاده میشه. در کل مغزی کابلها به دو صورت جامد و رشتهای هست. مغزی کابلهایی که جامده از یه هادی توی هر سیم درون کابل تولید شدن. ولی سیمهای دارای مغزی رشتهای از یه دسته کابل هادی نازک کنار هم به وجود اومدن. مغزیهای جامد نسبت به مغزیهای رشتهای یه سری مزیت دارن که از اون جمله میتونم به انتقال دیتا بدون افت سیگنال در مسافت طولانی توسط اونها اشاره کنم. علاوه بر این، این نوع مغزیها از دوام بیشتری برخوردارن و توانایی استفاده از اونها در فضاهای باز وجود داره. ولی این به این معنی نیست که کابلهای دارای مغزی رشتهای کلاً ضعیفن.
بلکه این کابلها هم از انعطاف بالایی برخورد دارن و عموماً از اونها برای کارهای داخل ساختمان استفاده میشه. پس با دونستن این موضوع بهتره موقع خرید کابل مشخص کنی که قصد استفاده از اون تو چه فضایی رو داری و به تناسب اون اقدام به انتخاب کابل با مغزی مناسب کنی تا بتونی بهترین کارایی را دریافت کنی.
💬 تا بحال اسم تاندربولت به گوشت خورده ؟ اگر بخوای فایلهای پرحجم رو با سرعت بالا انتقال بدی بهش نیاز پیدا میکنی ⏳ یه سر به مطلب تاندربولت چیست ؟ بزن تا متوجه مزایای این کابل نسبت به usb بشی 👨🏫
توجه به مقاومت کابل در برابر نویز پذیری در حین خرید
یکی از فاکتورهای اصلی و اساسی که در حین خرید کابل حتماً باید بهش توجه کنی اینه که اون کابلی که برای خرید انتخاب کردی تا چه میزان در برابر نویز پذیری مقاومت داره. از اونجایی که نویز توانایی مختل کردن شبکه رو داره و میتونه عملکرد شبکه رو به کل تحت تاثیر قرار بده، در نتیجه این موضوع باید حتماً در حین خرید کابل در نظر قرار گرفته بشه و کابلهایی که نویز پذیری بالایی دارن برای خرید انتخاب نشن. معمولا کابلهایی که از روکش مناسبتری برخورد دارن، میزان نویز پذیری پایینتری هم دارن. علاوه بر این البته باید به این نکته هم اشاره کنم که محیطی که قراره کابل شبکه در اون استفاده بشه تاثیر مستقیمی بر میزان نویز پذیری کابلها داره.
مثلاً اگه قراره از کابل شبکه تو فضای بیرون استفاده کنی بهتره کابلهای شبکه نوع outdoor رو برای خرید انتخاب کنی. پس در خصوص این موضوع نوع روکشی که برای تولید کابل استفاده شده از درجه اهمیت بالایی برخوردار هست. کابلهای روکشدار یا STP نسبت به کابلهای UTP از حفاظت بیشتری برخوردارن و توانایی مقابله در برابر تداخلات مغناطیسی و رادیویی رو دارا هستن. حالا از بین کابلهای STP هم کابلهای بافته شده به نسبت کابلهای فویلی از میزان حفاظت بیشتری برخوردارن و بهتره برای فضاهای پر نویز از این نوع کابلها استفاده کنیم.
توجه به روکش کابل لن در حین خرید
برای تولید کابلهای لن از انواع مختلفی از روکش یا شیلد استفاده میشه. این موضوع باعث شده تا یکی از مبناهای مهم برای تقسیم بندی این کابلها جنس روکش استفاده شده برای تولید اونها باشه. کابلهای لن از ۸ هادی و مغزی ایجاد شدن و این کابلها به شکل ۴ جفت در هم پیچیده شده هستن. برای جلوگیری از به وجود آمدن تداخلات الکترومغناطیسی و رادیویی در این کابلها از لایههای محافظتی با جنسهای مختلفی استفاده میشه. در کل از دو محافظ الکتریکی مختلف برای تولید کابلهای لن استفاده میشه که این دو نوع عبارتند از:
- شیلد فویل یا Foil Shields که به اختصار F نوشته میشه.
- شیلد بافته یا Braided Shield که به اختصار S نوشته میشه.
شیلدهای فویل دارای یه لایه نازک آلومینیومی در کنار جفت هادیها یا کل هادیها هستن. ولی شیلدهای بافته شده دارای یه لایه مسی یا یه فلز دیگه در اطراف هادیها هستن. بهترین متریالی که برای این نوع شیلدها میتونه استفاده بشه شیلد مس با روکش قلع هست. شیلدهای بافته شده از سطح حفاظت فیزیکی بسیار خوبی برخوردارن و قیمت در نظر گرفته شده برای اونها هم بالاتره. این شیلده ها نسبت به شیلدهای فویلی از انعطاف پذیری بهتری برخوردارن و حجم اونها هم مناسبتره. از جمله مزایای شیلدهای بافته شده میتونم به پشتیبانی از طیف فرکانسی بالاتر توسط اونها اشاره کنم.
در کل کابلهای اترنت دارای دو دسته اصلی زیر هستن:
- کابلهای UTP (Unshielded Twisted-Pair) که بهشون کابلهای بدون شیلد گفته میشه.
- کابلهای STP (Shielded Twisted-Pair) که بهشون کابلهای شیلد دار گفته میشه.
فرمول اصلی برای دسته بندی کابلها بر مبنای شیلد به صورت زیر هست:
XX/XTP
همونطور که پیشتر بهش اشاره کردم برای نشون دادن شیلدهای فویل از نماد F و برای نمایش شیلدهای بافته از نماد S استفاده میشه. حرف U هم مخفف عبارت Unshielded یا بدون حفاظ هست. TP هم که در آخر فرمول استفاده شده به معنی Twisted Pair یا جفت به هم تابیده شده است. حالا اگه بخواهیم دستهبندی کابلها بر حسب فرمول بالا و انواع شیلد عنوان شده رو بگیم، این کابلها میتونن به صورت زیر باشن:
UTPیا U/UTP : جفت بهم تابیده بدون شیلد
F/UTP : پوشش کامل آلومینیومی در کنار جفتهای بهم تابیده که ازشون معمولا برای نصب سریع شبکه استفاده میشه.
U/FTP : به هر جفت بهم تابیده با پوشش آلومینیومی محافظت شده میگن.
S/FTP : به هر جفت بهم تابیده با پوشش آلومینیومی محافظت شده که کل کابل با یک پوشش بافته هست میگن.
SF/UTP : همه ی کابل با یک لایه آلومینیوم و یک لایه بافته محافظت شده.
F/FTP: به هر جفت بهم تابیده با پوشش آلومینیوم محافظت شده و کل کابل هم با یک لایه آلومینیوم محافظت شده میگن.
برای دریافت راهنمایی بیشتر درباره نحوه انتخاب کابل با روکش مناسب میتونی با کارشناسان رایانه کمک از طریق شماره 9099071540 و یا 9099070192(از طریق تلفن ثابت) یا از طریق "صفحه تماس از موبایل" با کارشناسان متخصص ما ارتباط برقرار کنید.
همکاران ما در تمام طول هفته آماده اند تا پاسخگوی سوالات فنی شما باشند.
توجه به رنگ کابل در حین خرید
با وجود اینکه رنگ کابل به صورت کلی فاکتوری نیست که روی کیفیت و کارایی کابل تاثیر بذاره، اما از اونجایی که انتخاب چند تا رنگ کابل مختلف بهت کمک میکنه تا راحتتر بتونی کار دستهبندی کابل داخل رک یا ترانکینگ رو انجام بدی، در نتیجه لازم دونستم تا یه بخش جداگونه براش در نظر بگیرم و این موضوع رو بهت گوش زد کنم. پس بهتره تو شبکه از چندین رنگ کابل استفاده کنی و هر کدوم رو برای یه کار به خصوص در نظر بگیری تا عملیات تفکیک اونها برات راحتتر باشه و مشکلی برات به وجود نیاد. نکته مهمی که این وسط وجود داره اینه که برای انتخاب رنگ کابل هیچ قانون و استاندارد خاصی وجود نداره و این موضوع کاملاً سلیقهایه و خودت میدونی که بخوای از چه رنگ کابلی برای چه کاری استفاده کنی.
سخن پایانی
تو این مقاله به صورت کامل درباره انواع کابل شبکه موجود در بازار صحبت کردم و با ارائه یک راهنمای خرید جامع و کامل سعی کردم بهت کمک کنم تا بتونی بهترین کابل شبکه موجود در بازار رو برای خرید انتخاب کنی و از اون در شبکهات استفاده کنی تا در نهایت بتونی بستر ارتباطی خوبی به وجود بیاری. پیشنهاد من بهت اینه که این مقاله رو به صورت کامل مطالعه کنی و فقط به خوندن بخش راهنمای خرید اکتفا نکنی. چون دونستن اینکه هر کابل چه خصوصیات و مشخصاتی داره بهت کمک میکنه تا خرید بهتری داشته باشی و آگاهانهتر عمل کنی.
تو برای راه اندازی شبکه خودت از چه کابلی استفاده میکنی؟ دلیلت برای این انتخاب چیه؟ ممنون میشم نظرات و تجربیات مفیدت در این زمینه رو در بخش کامنت با من و بقیه کاربران در میون بذاری. در آخر میخوام ازت تشکر کنم که تا آخر این مقاله با من همراه بودی و امیدوارم تونسته باشم تو انتخاب کابل مناسب برای استفاده در شبکه بهت کمک کرده باشم.
اگر سوالی درباره نحوه انتخاب کابل مناسب برای استفاده در شبکه داشتی، به راحتی میتونی با خدمات کامپیوتری رایانه کمک با استفاده شماره 9099071540 و یا 9099070192(از طریق تلفن ثابت) یا از طریق "صفحه تماس از موبایل" با کارشناسان متخصص ما ارتباط برقرار کنید.
همکاران ما در تمام طول هفته آماده اند تا پاسخگوی سوالات فنی شما باشند.
قابل توجه شما کاربر گرامی: محتوای این صفحه صرفاً برای اطلاع رسانی است در صورتی که تسلط کافی برای انجام موارد فنی مقاله ندارید حتما از کارشناس فنی کمک بگیرید.