اگر نمیدانید تجهیزات اکتیو و پسیو شبکه چیست؟ و این تجهیزات چه تفاوتی با یکدیگر دارند تا پایان این مطلب با رایانه کمک همراه باشید. ما تصمیم داریم در مقاله ی پیشروی به معرفی تجهیزات اکتیو و پسیو شبکه بپردازیم.
آنچه در این مطلب مطالعه میکنید:
✅تجهیزات شبکه
✅پسیو و اکتیو چیست ؟
✅تفاوت تجهیزات اکتیو و پسیو
✅تجهیزات اکتیو و پسیو شبکه
✅تجهیزات پسیو شبکه چیست ؟
✅کابلهای شبکه
✅کابل فیبر نوری
✅پچ کورد
✅داکت / ترانک
✅پچ پنل
✅سوکتهای دیواری
✅کیستون شبکه
✅فیس پلیت
✅رک شبکه
✅تجهیزات اکتیو شبکه
✅سرورها
✅هاب شبکه
✅سوئیچ شبکه
✅مودم
✅روتر
✅اکسس پوینت
✅Repeater
✅فایروال
✅کارت شبکه
✅سخن پایانی:

تجهیزات شبکه
تمامی شبکه ها از تجهیزات سخت افزاری و نرم افزاری مختلفی تشکیل شده اند که با هدف تبادل اطلاعات به یکدیگر متصل میشوند. در حقیقت بکارگیری تجهیزات شبکه باید به گونه ای باشد تا کلاینتها بتوانند با حفظ کیفیت و سرعت مطلوب به تبادل اطلاعات بپردازند.
اکتیو و پسیو در انگلیسی به معنای (active: فعال) و (passive: غیرفعال) میباشد. در واقع اکتیو و پسیو در الکترونیک از جمله عبارات رایج در علم شبکه می باشند با وجود اینکه این دو مفهوم از یکدیگر مجزا هستند اما یکدیگر را کامل کرده و با کمک یکدیگر شبکه را میسازند.

پسیو و اکتیو چیست ؟
بطور کلی تجهیزات پسیو شبکه به آن دسته از تجهیزاتی گفته میشود که در جریان انتقال داده و اطلاعات شبکه تاثیری بر روی جریان الکتریکی ندارند و تجهیزات اکتیو نیز به آن دسته از تجهیزات اطلاق میشود که در روند انتقال داده ها به جریان الکتریکی نیاز دارند.
پسیو یعنی چه ؟ تجهیزات Passive یا غیرفعال علاوه بر عدم اتصال به برق معمولا در داخل ابزارهای دیگر به کار میروند.
اکتیو یعنی چه؟ تجهیزات active شبکه که در آن انواع تجهیزات الکترونیکی وجود دارد علاوه بر اتصال به برق سیگنالها را نیز تقویت میکنند.
✴️✴️ تماس با پشتیبان رایانه کمک برای عیب یابی و رفع مشکلات شبکه کامپیوتر و مودم: ☎️از طریق تلفن ثابت 9099071540 و 📱 از طریق موبایل 0217129
تفاوت تجهیزات اکتیو و پسیو
همانطور که از نام تجهیزات اکتیو یا فعال مشخص است نبود این تجهیزات باعث عدم کارکرد شبکه خواهد شد، در مقابل تجهیزات غیر فعال یا پسیو به ملزوماتی اطلاق میشوند که کارکرد آنها منوط به وجود و عملکرد مناسب تجهیزات اکتیو است.
تصور کنید از کار افتادن یا نبود یک سوئیچ باعث میشود نتوانید بسیاری از تجهیزات را به شبکه متصل کنید اما وجود یک کابل در صورتیکه سوئیچ یا سروری در شبکه نباشد کاربردی نداشته و عملکرد آن بسته به وجود سوئیچ است.
لازم به ذکر است که تجهیزات و خدمات اکتیو و پسیو شبکه کامل کننده و مکمل یکدیگر میباشند.

تجهیزات اکتیو و پسیو شبکه
حتما شما هم بارها نام ابزار دقیق را شنیده اید، در واقع ابزار دقیق در هر پروژه ای نقش مهمی داشته و منظور ابزارهایی هستند که بسیار دقیق و با کمترین خطا کار میکنند، تجهیزات اکیتو پسیو در ابزار دقیق نیز شامل ابزارهایی میباشند که آشنایی و شناخت آنها برای راه اندازی و پیاده سازی شبکه الزامی است.
دوست داری خودت مشکل اینترنت کامپیوتر و مودمت رو رفع کنی؟ آموزش رفع مشکلات رایج اینترنت و مودم
تجهیزات پسیو شبکه چیست ؟
از جمله اصلیترین تجهیزات پسیو شبکه میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
- کابلهای شبکه
- پچ کورد شبکه
- داکت / ترانک
- پچ پنل
- سوکت های دیواری
- کیستون شبکه
- فیس پلیت
- رک شبکه
کابلهای شبکه
یکی از تجهیزات مهم در راه اندازی شبکه کابل و سوکتهای شبکه هستند. در حقیقت با کمک کابلها سیستمها به شبکه متصل خواهند شد. برخی از کابلهای شبکه ضخیم و برخی دیگر نازک هستند.
توجه داشته باشید معمولا کابلهای شبکه ی ضخیم در برابر انواع عوامل خارجی مانند رطوبت مقاومت بالایی دارند. اما کابل شبکه ظریف مناسب بخشهای داخلی بوده که اطلاعات حساسی را منتقل نمیکنند.
کابلهای شبکه به انواع مختلفی از جمله کراس، مستقیم، جفت به هم تابیده، فیبر نوری و کواکسیال تقسیم میشوند. از جمله نکات مهم برای خرید کابل شبکه توجه به روکش، ظرفیت و پهنای باند کابل میباشد. معمولا در سازمانهای بزرگ از فیبر نوری استفاده میشود، کابلهای CAT5 ، CAT6 و CAT7 از جمله متداولترین کابلها در شبکه هستند.

کابل فیبر نوری
از این کابل برای مسافتهای بیشتر از 100 متر و پهنای باند زیاد استفاده میشود معمولا کابلهای فیبر نوری با جوش فیبر نوری با نام فیوژن فیبر نوری به یکدیگر متصل خواهند شد.
کابل Twisted Pair
از دیگر کابل های مورد استفاده در شبکه، کابل Twisted Pair میباشد، از این کابل در شبکه های کامپیوتری و مخابراتی استفاده میشود. همانطور که اشاره شد کابلهای CAT5، CAT6 و CAT7 از جمله رایجترین کابلهای نوع جفت به هم تابیده میباشند.
کابل کواکسیال
در زمانهای قدیم از کابل کواکسیال به منظور ایجاد شبکه استفاده میشده است. کابلهای کواکسیال در فواصل 2.5 متری در کابل کشی شبکه مورد استفاده قرار میگیرند.
پچ کورد
از این کابلهای کوچک بمنظور برقراری اتصالات برای تجهیزات نزدیک به هم استفاده میشود. در حقیقت پچ کورد شبکه یک کابل الکتریکی است که در 2 مدل مسی و فیبر نوری وجود دارد. به جهت اتصال سوئیچ شبکه به سیستم یا روتر باید از پچ کورد استفاده شود. لازم به ذکر است در پچ کوردهای فیبر نوری هر دو طرف پچ کورد به کانکتور فیبر نوری متصل میشود.

داکت / ترانک
از دیگر تجهیزات شبکه ی پسیو داکتها میباشند که محفظه ای از PVC، PE یا LSZH هستند که به جهت عبور کابلهای شبکه استفاده میشود. تفاوت داکت و ترانک در این است که برای کابلهای کم حجم از داکت و برای حجم بیشتر کابلها از ترانک باید استفاده کرد. در حقیقت ترانک ابعاد بزرگتری دارد.
اگر زمان وارد شدن به پنل مودم، هر چی عبارت ۱۹۲.۱۶۸.۱.۱ را جستجو میکنید اما صفحه پنل باز نمیشود پیشنهاد میکنم برای رفع مشکل با کارشناسان رایانه کمک از طریق شماره تلفن های 9099071540 و 0217129 در ارتباط باشید.
پچ پنل
پچ پنل از دیگر تجهیزات پسیو شبکه است. پچ پنل از تعدادی پورت شماره گذاری شده تشکیل شده است که تمامی کابلهای شبکه به این پورت متصل میشوند. پچ پنلها باعث میشود کابلها بصورت منظم متصل شده و این امر عیبیابی را سریع و راحتتر خواهد کرد. در حقیقت پچ پنل، اصلیترین نقش را در نظم دادن به کابلها بر عهده دارد.

سوکتهای دیواری
برای دسترسی سیستم کاربران به شبکه از سوکتهای دیواری استفاده میشود. در حقیقت سوکت شبکه به کاربر این امکان را میدهد تا با استفاده از کابل به شبکه ی اصلی وصل شوند.
کیستون شبکه
اگر بخواهید برای شبکه از کابلهای مسی استفاده نمایید نیاز به کانکشن خواهید داشت. در واقع کانکشنها پریز یا کیستونهایی هستند که نقش مهمی در سرعت شبکه داشته و در بخشهایی همچون باکسها، ترانک و پچ پنل استفاده میشوند.
کیستون به جهت برقراری اتصال کابل به روتر یا سوئیچ بکار میرود. کیستونها از جنس فلزی یا پلاستیکی میباشند. لازم است در خرید نوع کیستون مورد نظر دقت کنید. کیستونها در دسته های مختلف cat5 ،cat5e ،cat6 ، cat6a ، cat7، cat7a و cat8 قرار دارند.

فیس پلیت
Face Plate که یکیدیگر از تجهیزات شبکه است در واقع صفحه پریزی میباشد که کیستونهای شبکه و تلفن بر روی آن نصب شده اند. فیس پلیت در 2 مدل تک پورتی و 2 پورتی موجود میباشد. فیس پلیت دارای عمقهای مختلفی است و بصورت توکار در داخل دیوار یا بر روی سطح دیوار نصب میشود.
رک شبکه
رکها به دو دسته ی دیواری یا ایستاده تقسیم میشوند. در واقع با کمک رک میتوانید تجهیزات شبکه را نظم دهید، رک محفظه ای مستطیل شکل است که تمامی تجهیزات شبکه، روتر، تجهیزات سرور، سوئیچ شبکه، ups ها و فایروال سخت افزاری در آن قرار میگیرند.
توجه داشته باشید که اندازه ی رک بر منبای یونیت است و عمق آن 30، 34، 40 و 46 میباشد. علاوه بر این برخی از رکها دارای یک یا چند فن خنک کننده به جهت خنکسازی تجهیزات میباشند.

تجهیزات اکتیو شبکه
از جمله تجهیزات اکتیو شبکه میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
- سرورها
- هاب شبکه
- سوئیچ شبکه
- مودم
- روتر
- اکسس پوینت
- Repeater
- فایروال
- کارت شبکه
سرورها
اصلیترین نقش در شبکه بر عهده ی سرورها میباشد. سروها در انواع مختلفی از جمله ایستاده، تیغه ای، ابری و... تولید و عرضه میشوند. از جمله بهترین برندهای سرور میتوان به hp اشاره کرد.
در واقع سرورها نقش اصلی را در برقراری ارتباطات شبکه دارند، سرور با تامین منابع پردازشی مورد نیاز کاربر، تخصیص IP، اشتراک گذاری فایلها و استفاده از منابع سخت افزاری در اختیار کاربران قلب اصلی شبکه های کامپیوتری می باشد.
هاب شبکه
هاب شبیه به سوئیچ عمل میکند با این تفاوت که تکنولوژی آن قدیمی بوده و عملکرد و سرعت آن پایین است. در حقیقت hub وظیفه ی اتصال تجهیزات شبکه را بر عهده دارد.
از هاب میتوان به عنوان تقویت کننده برای آن دسته از سیگنالهایی که بعد از مسافتهای طولانی ضعیف میشوند نیز استفاده کرد. در صورت ورود داده ها بصورت آنالوگ هاب آنها را به سیگنال منتقل میکند. هابها به دو مدل پورت ساده و چندگانه تقسیم میشوند.
یکی از مشکلاتی که هاب در شبکه ایجاد میکند مصرف و تداخل بیش از حد پهنای باند میباشد.

سوئیچ شبکه
همانطور که پیشتر اشاره شد سوئیچ و هاب عملکردی مشابه به یکدیگر را دارند. اما سوئیچ هوشمندانه تر از هاب عمل میکند، سوئیچها به 2 مدل مدیریتی و غیر مدیریتی تقسیم میشوند علاوه بر این سوئیچها قابلیت پشتیبانی از PoE، را دارند و در هوشمند یا نیمه هوشمند بودن و تعداد پورتها با یکدیگر متفاوت هستند.
مودم
مودم یکی دیگر از تجهیزات اکتیو شبکه میباشد. مودم وظیفه ی تبدیل سیگنال دیجیتال به آنالوگ را دارد. در واقع مودم با دریافت سیگنالهای دیجیتال با فرکانسهای مختلف آنرا به سیگنالهای آنالوگ تبدیل کرده و به مقصد ارسال میکند. مودم مقصد نیز سیگنالهای دیجیتال را از طریق تبدیل سیگنال آنالوگ به دیجیتال به سیستم منتقل میکند.

روتر
برای بخشهایی که بیش از یک شبکه وجود دارد از روتر استفاده میشود. در حقیقت روتر، شبکه ها را به یکدیگر وصل کرده و کاربران شبکه میتوانند با یکدیگر تبادل اطلاعات نمایند.
✴️✴️ تماس با پشتیبان رایانه کمک برای عیب یابی و رفع مشکلات شبکه کامپیوتر و مودم: ☎️از طریق تلفن ثابت 9099071540 و 📱 از طریق موبایل 0217129
اکسس پوینت
ارتباط بین تجهیزات و شبکه در شبکه های کابلی با سوئیچ و در شبکه های بدون کابل با اکسس پوینت انجام میشود. اگر با اکسس پوینت آشنایی ندارید به شما پیشنهاد میکنیم مقاله ی "شبکه وایرلس چیست و نقش اکسس پوینت" را مطالعه کنید. ما در این مطلب آموزشی به معرفی انواع اکسس پوینت و تفاوت آن با مودم پرداخته ایم.

Repeater
تکرار کننده یا ریپیتر یکی از دستگاه های الکترونیکی مهم در شبکه است که وظیفه ی تقویت سیگنالهای دریافتی را بر عهده دارد. زمانی که فاصله ی کاربران از هم بسیار زیاد باشد مانند شبکه بین دو ساختمان سیگنال داده ها و اطلاعات ضعیف شده و به همین دلیل باید از ریپیتر برای تقویت امواج استفاده شود.
اگر اشتباهی یک بسته اینترنتی برای سیم کارت خریداری کردی میدونی چطور میتونی اون رو عودت بدی؟ آموزش کامل حذف بسته اینترنت از روی خط اعتباری و دائمی
فایروال
دیوار آتش یا فایروال قادر به نظارت بر داده های ورودی و خروجی بوده و به کاربر کمک میکند تا برنامه ها بدون اطلاع کاربر به اینترنت متصل نشده و از این طریق مانع از ورود هکرها و سرقت اطلاعات توسط آنها خواهد شد.
بطور کلی فایروال نقش مهمی در امنیت شبکه داشته و علاوه بر نرم افزار بصورت سخت افزار نیز در شبکه استفاده میشود. در حقیقت فایروال روتر از جمله تجهیزات سخت افزاری شبکه بوده که مانع از ورود بدافزارها و هکرها خواهد شد. و امنیت شبکه را تامین می کند.

کارت شبکه
از دیگر تجهیزات اکتیو برای پیاده سازی شبکه، کارت شبکه است. کارتهای شبکه به 2 گروه بیسیم یا وایرلس و کابلی تقسیم میشوند، کارتهای وایرلسی نیز شامل 2 مدل اکسترنال و اینترنال میباشند.
کارتهای شبکه سرعتهای مختلفی دارند و بطور کلی برای برقراری ارتباط هر سیستمی در شبکه به کارت شبکه نیاز میباشد. البته لازم است بدانید مادربردهای جدید کامپیوتر ها و لپتاپ ها دارای کارت شبکه داخلی هستند.

سخن پایانی:
ضمن تشکر از همراهی شما تا انتهای این مقاله، از آنجایی که آشنایی با تجهیزات اکتیو و پسیو شبکه در راه اندازی و پیکربندی شبکه نقش مهمی دارد ما سعی کردیم به اصلی ترین تجهیزات مربوط به آنها بپردازیم.
چنانچه در خصوص نحوه ی راه اندازی شبکه و تجهیزات آن با مشکل یا سوالی رو به رو شده اید میتوانید از طریق شماره های 909071540 یا 0217129 با کارشناسان رایانه کمک تماس بگیرید.
برای مطالعه ی مقالات آموزشی بیشتر میتوانید به سایت آموزشی رایانه کمک مراجعه نمایید.