سرور چیست و چه کاربردی دارد ؟ در دنیای امروز ما نمیتوانیم کاربرد شبکه و اینترنت را نادیده بگیریم دیر یا زود همه ما نیاز به راه اندازی یک شبکه خواهیم داشت و یا خودمان در شبکه بزرگ اینترنت هر روز در حال سرچ و انجام کارهای روزمره هستیم آیا به این فکرکرده اید که اینترنت چگونه به شما این سرویس را ارائه میدهد؟ این مثال را زدم تا بهتر بتوانم مفهوم سرور sever را در ذهن شما ایجاد کنم ،در مقالات قبلی به این مسئله اشاره کردیم که شبکه چیست و پشتیبان شبکه کیست ؟ در این مقاله به مفهوم سرور می پردازیم.سرور یکی از مفاهیم دنیای کامپیوتر به شمار میرود که با توجه به کاربرد های مختلفی که دارد میتواند تعاریف و نام های متفاوتی داشته باشد اما به صورت کلی میتوانیم بگوییم سیستم هایی که وظیفه سرویس دهی و ارائه خدمت به سایر سیستم ها را بر عهده دارند سرور هستند. از آنجایی که این روز ها بسیاری از افراد به دنبال راه اندازی شبکه های کامپیوتری هستند و نیاز به خرید سرور دارند ما بر این شدیم که این مقاله را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم تا در وب فارسی بتوانید یک مقاله کامل و جامع در رابطه با سرور و انواع سرور های شبکه پیدا کنید در ادامه همراه با پشتیبان های شبکه رایانه کمک باشید.
به صورت لغوی سرور به چه معناست؟
از نظر معنی کلمه server به معنی سرویس دهنده است، همانطور که بالاتر گفتم کامپیوتری همیشه روشن و در عین حال قدرتمند که میتواند در زمان های متفاوت پاسخ سرویس گیرنده ها و یا خدمات گیرنده ها که کلاینت ها هستند را ارسال کند، از سال 1981 مفهومی با نام سرور وارد فناوری اطلاعات شد که تا کنون دستخوش تغییرات بسیاری شده است.
سرور مانند یک کامپیوتر خانگی است که سیستم های دیر به ان منصل میشوند و خدمات دریافت میکنند تفاوت یک سرور در توانایی ارائه سرویس به دیگر سیستم هاست که اینکار را با استفاده از برنامه ریزی ها و تنظیماتی که بر روی ان انجام میشود ، انجام میدهد
فرض کنید شما یکی از مرورگرهای اینترنت خود را باز میکنید و شروع میکنید به سرچ کردن با اینکار شما به چندین سرویس دهنده متصل شده اید بنابرای در این شبکه ایجاد شده شما یک کلاینت هستید که در حال دریافت اطلاعات از یک سرور هستید
در واقع میتوانیم بگوییم شبکه اینترنت بر مبنای چندین هزار سرویس گیرنده و سرور سرویس دهنده ایجاد شده است که هر روز بر تعداد آن افزایش پیدا میکند
برای مثال اگر شما در زمینه طراحی سایت و کارهای سئو سایت دستی داشته باشید در این زمینه میتوانیم هاستینگ را به عنوان یک سرویس دهنده در نظر بگیریم که شما وب سایت خود را بر روی سرور های ان راه اندازی میکنید
چنین سرور هایی معمولا یک ابر قدرتمند هستند که فضای مورد نیاز را برای ذخیره سازی اطلاعات صدها و هزاران وب سرویس تهیه میکنند
این سرور ها هرگز خاموش نمیشوند و همیشه در حال ارائه خدمت به شما هستند بنابراین شما به عنوان یک کاربر میتوانید از این سرور ها برای ارائه خدمات و کالای خود به دیگر افراد استفاده کنید
اما نکته ای که لازم است به آن توجه کنیم این است که سرور ها انواع مختلف دارند که از لحاظ مختلف میتوانیم آنها را دسته بندی کنیم در ادامه انواع سرور از نظر ارتباطات را بررسی خواهیم کرد.

انواع سرور از نظر ارتباطات
تا به اینجا با ماهیت سرور آشنا شدیم ، حالا بهتر است انواع سرور از نظر نوع ارتباطی را بشناسیم تا در تصمیم گیری های خود در راه اندازی شبکه های مختلف بهترین تصمیم را بگیریم
سرور شبکه : اگر شما یک شبکه داخلی داشته باشید که این سرور تنها وظیفه ارائه سرویس به این شبکه را داشته باشد به آن سرور تحت شبکه میگوییم این سرور نیاز های کلاینت های داخل شبکه را برآورد میکند همچنین آنها را مدیریت میکند.
از سرور های تحت شبکه برای اداره ها و سازمان ها استفاده میکنند برای مثال یک بیمارستان ، یک دانشگاه ، یک شرکت همه و همه برای ایجاد شبکه خود از سرویس تحت شبکه استفاده میکنند
سرور اینترنت : زمانی که یک سرور شبکه از طریق شبکه جهانی اینترنت با کلاینت ها و دیگر سرور ها در ارتباط است به آن سرور اینترنت میگوییم ، این سرور ها جزو دسته سرور هایی هستند که تمام روز روشن هستند و نیاز است سیستم های قدرتمندی داشته باشند.

بررسی انواع سرور ها از نظر کاربرد
یکی دیگر از جهاتی که ما میتوانیم سرور ها را به دسته بندی های متفاوتی دسته بندی کنیم کاربرد سرور مورد نظر است ، در کل سرور ها انواع مختلفی دارند که هر کدام برای کاربرد متفاوتی به وجود آمده است، که به پر کاربرد ترین آنها در اینجا اشاره میکنیم:

سرور دیتابیس
data base سرور یا به عبارتی سرور پایگاه داده ، به سروری گفته میشود که پایگاه داده ای که نیاز کلاینت ها و دیگر سرور های داخل شبکه است را در اختیار آنها قرار میدهد ، در این سرور تمامی اطلاعات مهم شبکه ذخیره سازی و همچنین پردازش میشوند.
فایل سرور
file server یا به عبارتی سرور دخیره فایل دستگاهی است که برای ذخیره سازی فایل ها از آن استفاده میشود ، این سرور وظیقه اطلاعات را از طریق شبکه در اختیار کلاینت ها قرار دهد، سرور های ذخیره سازی اطلاعات از اولین و پایه ای ترین سرورهایی است که در هر شبکه میتوانید پیدا کنید ، حتی اگر شما یک شبکه کوچک داشته باشید نیاز به اشتراک گذاری فایل هایی را خواهید داشت و در این بین دستگاهی که فایل های اشتراک گذاری شده را بر روی هارد خود ذخیره کرده است به عنوان file server در نظر گرفته میشود.
سرور های وب
web server که برای میزبانی انواع سایت مورد استفاده قرار میگیرند، وظیفه وب سرور این است که اطلاعات وب سایت ها را ذخیره میکند و از طریق مرورگر ها که رابطی بین کلاینت های سراسر دنیا هستند در اختیار کابران قرار میدهد.
سرور بازی
یکی دیگر از سرور های بسیار محبوب در تمام دنیا game server ها هستند ، زمانی که شما یک بازی ویدئویی چند نفره را به صورت آنلاین یا درون شبکه ای اجرا میکنید نیاز به یک سیستم دارید که تمام وقایع بازی در آن ذخیره شود ، این دستگاه دقیقا همان سیستمی است که شما زمانی که یک بازی چند نفره میخواهید انجام دهید به عنوان سیستم سرور بازی آن را انتخاب میکنید و دیگران به صورت کلاینت به آن متصل میشوند و بازی شروع میشود، در بازی های کامپیوتری نیز روال کار همین است در واقع شما به صورت آنلاین در حال اتصال به یک سیستم سرور هستید که به صورت سیستم سرور بازی و سرور اینترنت هم وقایع بازی را در خودش ذخیره میکند و هم شما را از طریق اینترنت به دیگر علاقه مندان بازی متصل میکند.
سرور نرم افزاری
application server سروری است که شما یک نرم افزار تحت شبکه را بر روی آن نصب میکنید ممکن است در زمینه مالی کار کرده باشید و یا شنیده باشید که نرم افزارهای مالی معمولا یک نسخه سرور دارند و یک نسخه کلاینت سیستمی که نسخه سرور نرم افزار بر روی آن نصب میشود به عنوان سرور نرم افزار در نظر گرفته میشود و دیگران با نصب کردن نسخه کلاینت میتوانند تغییراتی را در نرم افزار ایجاد و ذخیره سازی آنها را انجام دهند اما در نهایت مدیریت نرم افزار مربوطه با سرور است.
سرور پروکسی : proxy server نیز یکی دیگر از سرور های پر کاربرد است ، حتما تا به حال از نرم افزارهای فیلتر شکن و یا نرم افزارهایی که بتوانید تحریم ها را دور بزنید استفاده کرده اید، زمانی که شما میخواهید تحریمی را دور بزنید لازم است آی پی سیستم خود را تغییر دهید با روشن کردن یکی از نرم افزارهای پروکسی شما به سیستم سرور مورد نظر متصل میشوید ، این سرور آی پی شما را تغییر میدهد و از طریق آن سیستم شما به دنیای اینترنت وارد میشوید در چنین حالتی شما در حال استفاده از یک proxy sever هستید.
سرور ایمیل
mail server هدف استفاده از این سرور ایجاد ایمیل های شرکتی و همچنین استفاده از آنها به عنوان ایمیل کارکنان است ، زمانی که شما یک شرکت راه اندازی میکنید معمولا ترجیح میدهید که نامه های الکترونیکی خود را از طریق سرور ایمیل شرکت ارسال کنید در چنین حالتی یک mail server راه اندازی میکنید و ایمیل شرکتی خود را که با دامنه وب سایت شما یکسان است ایجاد میکنید.
سرور چند رسانه ای
این سرور با نام audio / video server شناسایی میشود ، وظیفه این سرور ها این است که محتوای چند رسانه ای یعنی فیلم و صدا را برای وب سایت ها فراهم کنند ، در واقع این سرور ها اجازه میدهند که کاربران محتوای چند رسانه ای را دریافت کنند و یا آن را پخش کنند
DNS سرور
سروری است که با استفاده از آن میتوانیم تنظیمات DNS وب سایت های مختلف را انجام دهیم، دی ان اس سرور کارهایی مانند Resolve شدن آدرس سرور IP های مربوط به وب سرور، ایمیل سرور و… را در شبکه اینترنت بر عهده دارد.
پیشنهاد میکنیم مطلب " آشنایی با انواع شبکه های کامپیوتری " را نیز مطالعه کنید
منظور منابع سخت افزاری سرور چیست؟
همانطور که گفتیم سرور ها معمولا سیستم های همیشه روشن هستند البته بستگی به کاربرد آنها و نوع استفاده شما دارد، برای سرورهایی که نیاز است همیشه روشن باشند لازم است که قطعات سخت افزاری خاصی را استفاده کنید که توانایی پردازش بالا و عملکرد بهینه را داشته باشد چرا که یک سرور در حال مدیریت چندین کلاینت است، برای مثال در سیستم سرور ما نیاز به استفاده از یک پردازنده یا سی پی یو قوی داریم ، و یا رم بالایی برای پردازش نیاز هست، همچنین از فضاهای ذخیره سازی چند ترابایتی لازم است استفاده کنیم. تا دستگاه توان پردازش درخواست های شبکه را داشته باشد البته که با توجه به بزرگی شبکه قدرت این قطعات نیز افزایش پیدا میکند.

همچنین معمولا سرور ها در اتاق سرور نگهداری میشوند ، یکی از خدماتی که رایانه کمک به شما عزیزان ارائه میدهد راه اندازی شبکه و طراحی اتاق سرور است که بهترین شرایط را برای نگهداری از سرور که آسیبی متوجه دستگاه شما نشود را برای شما ایجاد میکنیم برای تماس با ما کافیه شماره 9099071540 را از طریق تلفن های ثابت شماره گیری کنید و یا اگر قصد مکالمه با کارشناسان ما را از طریق موبایل داشته باشید میتوانید شماره 0217129 را شماره گیری کنید.
بنابراین شما یک سیستمی دارید که دائما با یک پردازش بالا باید روشن باشد این اتاق سرور لازمه تهویه مناسب و همچنین چینش مناسبی داشته باشد که آسیبی به دلیل گرما و یا چینش اشتباه به دستگاه سرور شما وارد نشود.
منظور از دیتا سنتر DATA CENTER چیست ؟
دیتا سنتر در واقع محلی است که این امکان را فراهم کرده است که صدها و یا هزاران کیس سرور ( برای نگهداری و پردازش اطلاعات مهم در شبکه استفاده می شود) را در رکها (Rack)، کیجها (Cage) و اتاقهای مختلف، در این مکان قرار دهند. به صورت کلی میتوانیم بگوییم که ساختمان دیتاسنتر از قسمت های مختلفی مثل اتاق کنترل، اتاق سرور، ژنراتورها، تاسیسات خنکسازی، انبار سخت افزار، اتاق UPS و Battery Backup، اتاق نگهداری از وسایل اطفای حریق و اتاق مدیریت شبکه تشکیل شده است. این بخشها با توجه به نیازها، طراحی و امکانات و زیرساخت برای هر مرکز داده، کاملا متفاوت است که برای تهیه و طراحی یک دیتا سنتر میتوانید از ما کمک بگیرد برای انجام اینکار کافیه شماره 9099071540 را شماره گیری کنید و یا از بخش چت سایت با ما در ارتباط باشید و درخواست ثبت سرویس برای ایجاد دیتا سنتر را داشته باشید.
سیستم عامل نصب شده بر روی سرور چیست؟
همانطور که میدانید ما بر روی هر سیستمی لازم است یک سیستم عامل نصب کنیم تا بتوانیم از طریق سیستم عامل و نرم افزارهای مربوطه با سیستمی که فقط یک سخت افزار است ارتباط برقرار کنیم در واقع سیستم عامل یک رابط بین کاربر ، نرم افزار و سخت افزار به شمار میرود حالا بر روی سیستم های سرور نیز ما میتوانیم سیستم عامل های مختلفی را نصب کنیم که میتواند لینوکس و یا ویندوز باشد که در نسخه های مختلف وجود دارد.
انواع دسته بندی سرورها بر اساس ساختاری
از نظر ساختاری سیستم های سرور با هم تفاوت هایی دارند که به سه دسته Tower ،Rack و Blade تقسیم می شوند سیستم های سرور Rack و Bladeدر محیط های بزرگ مورد استفاده قرار میگیرند برای مثال اگر شما یک شرکت ارائه دهنده اینترنت یعنی یک ISP داشته باشید نیاز است از این سرور ها استفاده کنید این سروها لازم است همیشه روشن باشند و به مراقب بسیار بالایی نیاز دارند و حتما در اتاق های خاص سرور نگهداری میشوند.
آشنایی با انواع سیستم عامل های سرور
همانطور که بالاتر اشاره کردیم ما برای سرور ها سیستم عامل های مختلفی را میتوانیم نصب کنیم که در اینجا قصد داریم انواع سیستم عامل های سرورها را بررسی کنیم
سیستم عامل لینوکس برای سرور : میتوانید از همه توزیعات لینوکس مانند CentOS، Debian و… برای سرور ها استفاه کنید
ویندوز ماکروسافت : معمولا ویندوز های خود را در دو نسخه معمولی و نسخه سرور ارائه میدهد که میتوانید با توجه به نیاز خود در شبکه از یکی از نسخه های ویندوز سرور استفاده کنید، نسخههای مختلف ویندوز مانند Windows Server 2012، windows Server2016 یا نسخههای قدیمی ۲۰۰۸
نصب سرور به صورت مجازیساز: نرمافزار مجازیسازVmware ESX و Hyper-v ، KVM و…

انواع سرور از نظر تخصیص منابع
تا به اینجا سرور ها را از لحاظ مختلف دسته بندی کردی و به شما معرفی کردیم ، همچنین با مفهوم سرور آشنا شدین حالا لازم است بدانید که ما از نظر تخصیص منابع قابل دسترس سرور ها آنها را به دو دسته تقسیم میکنیم ، سرور های اختصاصی و سرور های اشتراکی که در ادامه به توضیح هر کدام میپردازیم :
- سرور اختصاصی چیست؟
زمانی که شما یک وب سایت راه اندازی میکنید اولی چیزی که نیاز دارید خرید یک سرور از یک هاستینگ است که وب سرور خود را بر روی این هاستینگ راه اندازی کنید اگر شما یک سایت پر بازدید مانند یک فروشگاه آنلاین و یا یک سایت دانلود مانند سایت دانلود نرم فزار رایانه کمک داشته باشید نیاز دارید که از منابعی بیش از یک ماشین استفاده کنید تا کاربران بتوانند به سایت شما دسترسی داشته باشند، کسانی که از این دسته سرور ها استفاده میکنند در پردازنده RAM، فضای دخیرهسازی اطلاعات، جایگاه قرارگیری در رک و پهنای باند بر روی یک سرور، کاملا اختصاصی میزبانی میشوند
- سرور اشتراکی چیست ؟
ممکن است شما زمانی که سایت خود را راه اندازی میکنید بازدید خیلی بالایی نداشته باشید و یا اصلا نیازی نباشد که بازدید وب سایت شما بالا باشد بلکه این وب سایت را فقط برای نمایش برخی محصولات و خدمات خود ایجاد کرده اید که بر روی بیزینس کارت شما نوشته شود و کاربران با دیدن آن بتوانند با شرکت شما آشنا شوند و یا با سرویس ها و خدمات شما آشنایی پیدا کنند در چنین شرایطی میتوانید برای نگهداری سایت خود از سرور های اشتراکی هاستینگ های مختلف استفاه کنید که در چنین حالتی منابع آن اعم از پردازنده، پهنای باند، فضای ذخیرهسازی و… طبق تعاریف مدیر سرور بین کاربران با اشتراک فضای سرور ایجاد میشود.
- سرور VDS یا سرور مجازی چیست؟
سرور های مجازی را میتوانیم بگوییم مقیاسی بزرگتر از منابع اختصاصی هستند ، یک سرویس اشتراکی است که از طریق مجازی سازی به منابع مختلفی تقسیم شده است و برای هر کدام از کاربران منابع خودش در نظر گرفته شده است ، معمولا سرعت این سرور ها از سرعت سرور های اشتراکی بیشتر است.

سخن آخر
در این مقاله شما را با انواع سرور آشنا کردیم همچنین متوجه شدین که سرور چیست و در شبکه های مختلف چه کاربردی دارد امیدوارم این مطلب برای شما عزیزان مفید بوده باشد ، در صورتی که نیاز به مشاوره شبکه داشته باشید و یا بخواهید راه اندازی شبکه داشته باشید کافیه سرویس شبکه خود را در رایانه کمک در بخش خدمات ثبت کنید و یا برای مشاوره و حل مشکلات شبکه ای به صورت تلفنی با کارشناسان ما تماس بگیرید برای تماس با ما میتوانید شماره 9099071540 را از طریق تلفن ثابت شماره گیری کنید و یا اگر قصد تماس با رایانه کمک از طریق موبایل را دارید میتوانید شماره 0217129 را شماره گیری کنید.