ما در این مقاله از رایانه کمک تصمیم داریم به معرفی انواع سیستم عامل های شبکه بپردازیم، پس اگر با سیستم عاملهای شبکه و انواع آن آشنایی ندارید ادامه ی این مطلب را از دست ندهید.
اگر به حوزه های نرم افزاری و سخت افزاری سیستمهای رایانه ای و گوشیهای هوشمند علاقه دارید به شما پیشنهاد میکنیم به سایت آموزش کامپیوتر و موبایل رایانه کمک مراجعه کنید، ما در این سایت مقالات آموزشی متعددی را برای شما قرار داده ایم.
سیستم عامل چیست و انواع آن
بطور کلی سیستم عاملها وظیفه دارند دستورات ارسالی از طرف کاربر را به سخت افزارها منتقل نمایند این انتقال توسط ابزارهای مختلفی مانند موس (Mouse) و صفحه کلید (Keyboard) انجام خواهد شد. در واقع سیستم عامل های شبکه ای در مقایسه با انواع سیستم عامل های کامپیوتر کاملتر بوده و ویژگیهای بیشتری نیز دارند.
با تحقیق در مورد سیستم عامل شبکه (Network Operating System) متوجه خواهید شد که از سیستم عاملهای مختلفی در سطح شبکه استفاده میشود، از جمله معروف ترین سیستم عامل ها در سطح شبکه (NOS) میتوان به لینوکس و ویندوز اشاره کرد.
معرفی سیستم عامل شبکه
سیستم عاملهای شبکه در واقع سیستم عاملهایی هستند که به جهت استفاده بر روی شبکه و سرویس دهنده ها و برای بهبود عملکرد شبکه تعبیه شده اند. در واقع سیستم عاملهای شبکه تنها شامل ابزارهای شبکه ای موجود در سیستم عاملهای کامپیوتری مانند ویندوز نبوده و نرم افزاری است که دسترسی کاربران، صف پیغامها و ترافیک را کنترل و مدیریت میکند.
از جمله سیستم عامل های جدید ، قدیمی و معروف شبکه میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
- Inferno
- IBM AIX
- Sun Sularis
- Windows NT
- Red Hat Linux
- Novell NetWare
- Windows 2000 Server
- Plan 9 from Bell Labs
- Windows 2008 Server(Beta 3)
- Windows 2000 Advanced Server
- Windows 2000 Data Center Server
- Windows 2003 Server (Enterprise ,Web Editions)
سیستم عامل لینوکس (Linux)
از جمله اصلیترین زبانهای برنامه نویسی پشتیبانی شده توسط لینوکس PHP، HTML و... میباشد. همچنین به جهت ذخیره سازی داده ها باید از بانکهای اطلاعاتی قوی همانندMYSQL استفاده شود. علاوه بر این سیستم عامل لینوکس از سرویس دهنده های قدرتمندی همانند Lite Speed، Apache و... نیز پشتیبانی می کند.
از آنجایی که کدنویسی لینوکس بر پایه ی Unix است امنیت آن از ویندوز بیشتر میباشد، در حقیقت پایداری بالا، امنیت بیشتر لینوکس در مقایسه با ویندوز از جمله ویژگیهای این سیستم عامل شبکه ای است. امنیت بالای لینوکس نشان از این دارد که نیازی نیست که بعد از نصب و راه اندازی آنتی ویروس بر روی سیستم لینوکس را نصب کرد، از دیگر ویژگیهای سیستم عامل لینوکس رایگان بودن آن میباشد همچنین در صورت هنگ کردن یک برنامه امکان استفاده از دیگر برنامه ها فراهم خواهد بود و نیازی به راه اندازی مجدد سیستم نمیباشد.
از دیگر ویژگیهای لینوکس شناخت تمامی سخت افزارها بدون نیاز به نصب درایورها بعد از نصب سیستم عامل میباشد بطوریکه لینوکس بصورت پیشفرض سخت افزارها را میشناسد. از جمله سیستم عاملهای لینوکس میتوان به Ubuntu، CentOS، Esxi، Redhat و... اشاره کرد.البته باید به این نکته نیز اشاره کرد که همه نسخه های لینوکس مخصوص سرور نیستند و بعضی نسخه ها برای کاربرد های دیگری مانند برنامه نویسی نیز استفاده میشود
پیشنهاد می کنیم مطلب " آموزش تصویری نصب لیونکس ubuntu " را حتما مطالعه کنید

سیستم عامل ویندوز (Windows)
در سیستم عامل ویندوز تنوع زبانهای برنامه نویسی بیشتر است در واقع علاوه بر زبانهای HTML و PHP زبانهایی نظیر ASP Classic و ASP.Net نیز در ویندوز پشتیبانی میشود. در سیستم عامل ویندوز علاوه بر بانک اطلاعاتی MYSQL میتوان از MSSQL نیز استفاده کرد. از دیگر ویژگیهای سیستم عامل ویندوز برخورداری از رابط گرافیکی بسیار قدرتمند میباشد علاوه بر این سرویس دهنده وب این سیستم عامل IIS میباشد و در مقایسه با سیستم عامل لینوکس Down Time بیشتری دارد.
از جمله سیستم عاملهای ویندوز شبکه ای میتوان به Windows Server 2003، 2008، 2012 و... اشاره کرد.

تفاوت های اصلی سیستم عامل لینوکس و ویندوز
از جمله مهمترین و اصلیترین تفاوتهای سیستم عامل های لینوکس و ویندوز در این است که فایلهای سیستمی در لینوکس میتواند تا 1000 ترابایت را پشتیبانی نماید در حالیکه این عدد در ویندوز به 16 ترابایت میرسد. از دیگر قابلیتهای لینوکس که در ویندوز وجود ندارد تعداد پردازنده های قابل پشتیبانی است که در لینوکس عددی برابر با 1024 بوده و در ویندوز این قابلیت وجود ندارد.
دوست داری روش های امنیت شبکه را بدونی اما بلد نیستی؟ مقاله آموزشی روشهای تامین امنیت شبکه کامپیوتر و لپ تاپ بهت یاد داده.
ویژگی های سیستم عامل شبکه
قطعا کاربرد سیستم عامل شبکه که بر روی سیستم های سرور نصب می شوند در مقایسه با سیستم عاملهایی که بصورت خانگی مورد استفاده قرار میگیرند وسیع تر بوده و ویژگیهای بیشتری نیز دارند، از جمله مهمترین ویژگیهای سیستم عامل شبکه میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
1.امنیت (Security)
2.چند وظیفه ای (Multitasking)
3.پشتیبانی از چند پردازنده (Multi Processor Support)
4.اطمینان و پایداری (Stable &Reliable)
5.تحمل خطا (Fault Tolerance)
6.نرم افزار تهیه نسخه پشتیبان (Backup Utilities)
7.ابزارهای مدیریتی (Unified Administrative Tools &Simple)
8.پشتیبانی (Support)

1.امنیت (Security)
از جمله مهمترین ویژگیهای سیستم عاملهای شبکه ای امنیت آنها میباشد. بطور کلی امنیت سیستم عاملهای شبکه ای به چند گروه ذیل تقسیم میشود:
- File System Security &Disk: امنیت در دسترسی به فایلها و دیسک
- امنیت در عملیات عام: شامل تغییر ساعت سیستم (Changing System time)، نصب نرم افزار و سخت افزار (Software Installation &Hardware)، اجرای برنامه ها و تغییر در پارامترها (Services &Running Applications)
- Network Services: امنیت در شبکه های کامپیوتری
- System Login: امنیت در ورود به سیستم و مدیریت کاربران
پیشنهاد مطلب: آشنایی با انواع خدمات شبکه
2.چند وظیفه ای (Multitasking)
چند وظیفه ای به معنای اجرای چند برنامه بصورت همزمان میباشد. در واقع عملکرد چند وظیفه ای در تمامی سیستم عاملها وجود دارد البته لازم به ذکر است سیستم عامل DOS که در گروه سیستم عاملهای قدیمی میباشد چند وظیفه ای نیست.
3.پشتیبانی از چند پردازنده (Multi Processor Support)
همانطور که میدانید با افزایش پردازنده های برد اصلی عملیات و اقدامات سریعتر انجام خواهند شد، معمولا سیستم عامل های شبکه از سیستم های سرور با چند پردازنده نیز پشتیبانی می کنند. از جمله کار هایی که نیاز به چند پردازنده دارند میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
-سرویس دهنده ها
-رایانه ها با عملیات گرافیک سنگین و پویا
-سرور های شبکه های بزرگ شرکت ها
4.طمینان و پایداری (Stable &Reliable)
برای استفاده ی طولانی مدت و مداوم از سیستمهای شبکه ای لازم است اطمینان و پایداری بر روی سیستمهای نرم افزاری و سخت افزاری آن وجود داشته باشد که این امر یکی دیگر از ویژگیهای سیستم عاملهای شبکه ای میباشد.

5.تحمل خطا (Fault Tolerance)
عدم تاخیر و قدرت تحمل در زمان بروز خطاها و مشکلات سخت افزاری را تحمل خطا می نامند که از جمله ویژگیهای سیستم عامل های شبکه است.
6.نرم افزار تهیه نسخه پشتیبان (Backup Utilities)
به دلیل بالا بودن حجم اطلاعات در شبکه، لازم است تمامی سیستم عامل های شبکه توسط نرم افزارهای خاصی از تمامی اطلاعات نسخه ی پشتیبان تهیه نماید. نسخه های پشتیبان شامل داده های کاربر و داده های سیستم میباشند:
-داده های کاربر (User Data): شامل داده ها و اطلاعاتی که کاربر بصورت مستقیم با آنها ارتباط دارد مانند برنامه های کاربردی و پرونده ها.
-داده های سیستم (System Data): اطلاعات و داده هایی که کاربران بصورت مستقیم با آنها ارتباط ندارند اما آن اطلاعات برای سیستم عاملها مهم است.

7.ابزارهای مدیریتی (Unified Administrative Tools & Simple)
از دیگر ویژگیهای مهم سیستم عامل های شبکه وجود ابزارهای مدیریتی با قدرت بالایی است که توانایی مدیریت، تنظیم و پیکربندی را داشته و به مدیر شبکه امکان مدیریت کاربران و منابع مختلف را بدهد.
8.پشتیبانی (Support)
یکی دیگر از ویژگیهای سیستم عامل های شبکه امکان پشتیبانی و ارائه ی نسخه های بروز رسانی شده و رفع عیب های در اسرع وقت میباشد.
سخن پایانی
ضمن تشکر از همراهی شما تا پایان این مطلب امیدواریم بعد از مطالعه ی مقاله ی "معرفی انواع سیستم عامل های شبکه" با سیستم عاملهای شبکه ای و ویژگیهای آنها آشنا شده باشید. چنانچه با سوال یا مشکلی در زمینه ی سیستم عاملهای شبکه ای مواجه شده اید میتوانید از طریق شماره های 909071540 یا 0217129 با کارشناسان پشتیبان شبکه رایانه کمک در ارتباط بوده و مشکل را برطرف نمایید.