✅پردازش زبان طبیعی یا انسانی که بهش میگن (NLP) روشی است واسه درک زبان انسانی توسط رایانه ها! تا هوش مصنوعی بتونه زبان ما آدمها رو درک کنه؛ قطعا این تکنولوژی رو در سرویس های مبتنی بر GPS و چت بات ها دیدی اما شاید ندونی روش کارش چطوریه و چه مزیتهایی داره واسه همین هم تصمیم گرفتم در این مقاله از رایانه کمک بهت بگم پردازش زبان طبیعی چیست؟ و به چه دردی میخوره پس اگه دوست داری همه چی رو درباره ی این شاخه از هوش مصنوعی بدونی کافیه تا آخر این مقاله با من همراه بشی؛ پس اگه آماده ای بزن بریم... 😉
📌 راستی دوست داری در جریان جدیدترین اخبار تکنولوژی قرار بگیری یا نه؟؟ اگه به دنیای تکنولوژی علاقه داری و دنبال خبرهای جدید در این حوزه هستی حتما اینستاگرام رایانه کمک رو دنبال کن که مطمئنم پشیمون نمیشی...
فهرست مطالب
✅NLP چیست؟
✅تاریخچه پردازش زبان طبیعی
✅لزوم نیاز به پردازش زبان های طبیعی
✅پردازش زبان طبیعی چگونه کار میکند؟
✅الگوریتم های پردازش زبان طبیعی
✅کاربرد پردازش زبان طبیعی
✅تشخیص اسپم با کمک NLP
✅پردازش زبان طبیعی در گوگل ترنسلیت
✅کاربرد پردازش زبان طبیعی در دستیارهای مجازی
✅خلاصه سازی متن nlp پردازش زبان طبیعی
✅مزایای پردازش زبان طبیعی
✅مهمترین معایب NLP
✅کلام آخر رایانه کمک:
NLP چیست؟
خُب بذار همین اول مقاله بهت بگم منظور از پردازش زبان طبیعی چیست ببین پردازش زبان طبیعی یا (Natural Language Processing) شاخه ای از هوش مصنوعی (AI) بوده که به رایانه این امکان رو میده تا متن و کلمه های گفتاری رو به همون شکلی که انسانها درک میکنند بفهمند آن هم در قالب صوتی و متن! ان ال پی مدل سازی مبتنی بر زبان انسانی رو با زبان شناسی، یادگیری ماشینی و یادگیری عمیق ترکیب میکنه و دانش خیلی پیچیده ای است؛ NLP دو شاخه داره که در ادامه بهت میگم:
☑ فهم زبان طبیعی (Natural Language Understanding): به اختصار بهش میگن NLU که بر فهم زبان انسانها تمرکز داره؛ به نوعی که اهداف جملات واسه ماشین ها واضح بوده و خطاهای دستوری و تایپی هم در نظر گرفته شود.
☑ تولید زبان طبیعی (Natural Language Generation): به اختصار بهش میگن NLG که هدفش ساختارسازی داده های زبانی است به نوعی که انگار متن توسط انسان نوشته شده است.
تاریخچه پردازش زبان طبیعی
بطور کلی پردازش زبان طبیعی یا انسانی بعد از جنگ جهانی دوم و در دهه ی 1940 شروع شد، در آن زمان بود که مردم به دنبال ایجاد ماشینی بودند تا بتونند ترجمه رو به صورت خودکار انجام دهند. در قرن هفدهم فیلسوفان بزرگی مانند دکارت و لایب نیتس با ارائه ی کدهایی سعی کردند کلمات بین زبان های مختلف را با یکدیگر ارتباط دهند، اما بعدها فرهنگ لغت دو زبانه خودکار با استفاده از نوار کاغذی توسط ژرژر آرتسرونی عرضه شد.
و بعد از آن این اختراع گسترش یافت و فرهنگ لغت دوزبانه و پرداختن به نقش های دستوری بین زبان ها توسط پیتر ترویانسکی روسی معرفی شد و اما در سال 1950 آلن تورینگ با ارائه ی مقاله ی "ماشین آلات محاسباتی و هوش مصنوعی" تحول شگرفی ایجاد کرد آزمونی که امروزه با نام تورینگ یا ملاک هوشمندی نیز شناخته می شود.
پیشنهاد مطلب : برای آشنایی با تاثیر هوش مصنوعی در دنیای دیجیتال و تولید محتوا توصیه می کنم حتما بر روی این لینک کلیک کنید.
لزوم نیاز به پردازش زبان های طبیعی
حتما واست این سوال پیش اومده که چرا پردازش زبان طبیعی اهمیت داره، ببین Natural Language Processing به کمک ماشین ها میتونه زبان انسانی رو خیلی سریع درک کنه و این واسه مشاغل خیلی خوبه چرا که میتونن حجم زیادی از داده های متنی مثل همین نظرات کاربران رو در رسانه های اجتماعی بررسی کنند، این داده ها اطلاعات مفیدی داره و پردازش زبان طبیعی به صاحبین مشاغل کمک میکنه تا به این اطلاعات دست پیدا کنند.
پردازش زبان طبیعی چگونه کار میکند؟
در Natural Language Processing زبان انسانی به بخش های مختلفی تقسیم میشه تا معنای جمله به خوبی درک بشه، حالا در ادامه بهت میگم nlp شامل چه مراحلی است و چگونه کار میکنه.
✔ Tokenization: در مرحله ی توکن سازی متن به واحدهای کوچک معنایی تقسیم میشه.
✔ Part-of-speech-tagging: این مرحله که به آن برچسب گذاری هم گفته میشه علامت گذاری کلمات با عنوان های مختلف صفت، ضمیر، اسم، فعل و... است.
✔ Stemming & Lemmatization: در این مرحله ریشه یابی انجام میشه یعنی استانداردسازی کلمه ها از طریق تبدیل آن ها به ریشه.
✔ Stop Word Removal: این مرحله نیز شامل حذف کلماتی است که مهم نیستند یعنی اطلاعات مهمی در اختیار نمی گذارند مثل حروف اضافه.
با انجام این مراحل متن به آن چیزی تبدیل میشه که واسه ماشین قابل درک باشه و میره واسه ساخت الگوریتم های پردازش زبان طبیعی که در ادامه بهت میگم چیاس.
الگوریتم های پردازش زبان طبیعی
بعد از طی مراحلی که در بالا بهت گفتم وقت ایجاد الگوریتمه، در واقع الگوریتم های ان ال پی به 2 نوع زیر تقسیم میشوند.
☑ الگوریتم رویکرد مبتنی بر قانون (Rule-based approach): این سیستم مبتنی بر قوانین دستوری بوده و باید متخصصین آنها رو زبان شناسی کرده و رویکرد مبتنی بر قانون اولین الگوریتم پردازش زبان طبیعی است.
☑ الگوریتم یادگیری ماشین (Machine Learning Algorithms): این مدل ها متکی بر روش های آماری بوده و بعد از دریافت داده های آموزشی وظایف مد نظر رو انجام میدهند.
کاربرد پردازش زبان طبیعی
حالا که حسابی با پردازش زبان انسانی آشنا شدی خوبه که بدونی کاربرد NLP چیه و کاربردش در کدوم بخشهاست، بطور کلی NLP علاوه بر حوزه ی متن در بخش های دیگه هم کاربرد داره که در ادامه واست آوردم.
تشخیص اسپم با کمک NLP
یکی از کاربردهای پردازش زبان طبیعی تشخیص اسپم یا هرزنامه هاست که واسه اینکار هم شاخص های مختلفی وجود داره مثلا استفاده از اصطلاحات بیش از اندازه یا تبلیغاتی، کلمات تهدید آمیز، گرامر بد، املای اشتباه، موضوع نامناسب و... میتونی این کاربرد NLP رو در بخش جیمیل ها ببینی.
بیشتر بدانیم : معرفی افزونه هوش مصنوعی Webcopilot
پردازش زبان طبیعی در گوگل ترنسلیت
قطعا Google Translate رو خیلی خوب میشناسی این یک نمونه از کاربرد NLP است، در واقع ترجمه ی مناسب باید معنی و لحن زبان ورودی رو دریافت و آن رو با همون معنا به زبان دوم ترجمه کنه که میتونی آن رو در گوگل ترنسلیت ببینی.
کاربرد پردازش زبان طبیعی در دستیارهای مجازی
یکی دیگه از کاربردهای پردازش زبان انسانی تشخیص گفتار و تولید زبان طبیعی در دستیارهای مجازی مثل سیری و الکسا می باشد. این دستیارهای صوتی از تشخیص گفتار واسه فهمیدن الگوهای دستورات صوتی و تولید زبان طبیعی استفاده می کنند و چت بات ها همین کار رو در پاسخ به نوشته های متنی در پیش می گیرند.
خلاصه سازی متن nlp پردازش زبان طبیعی
یکی دیگه از کاربردهای ان ال پی خلاصه سازی حجم زیادی از متن های دیجیتالی و ایجاد خلاصه ی آنهاست. این خلاصه نویسی واسه نمایه ها، افراد پرمشغله و پایگاه های اطلاعاتی مناسبه.
علاوه بر این مواردی که بهت گفتم از NLP در شناسایی مهارت های استخدامی، جذب استعدادها، تشخیص بیماری ها و... استفاده میشه.
پیشنهاد مطلب : اگه قصد آشنایی با هوش مصنوعی Gemini Nano و ویژگی های آن آشنا بشی حتما توصیه می کنم این مطلب رو با دقت بخون.
مزایای پردازش زبان طبیعی
از جمله مهمترین مزیت های پردازش زبان انسانی عبارت است:
✔ تحلیل داده ها از منابع ساختارمند و بدون ساختار
✔ ارائه ی پاسخ های دقیق و جامع به پرسش ها
✔ ایجاد خوکار خلاصه از متن های پیچیده و بزرگ
✔ درک کلمات گفتاری در دستیارهای صوتی
✔ تجزیه و تحلیل احساسات
✔ دقت و کارایی اسناد
✔ مقرون به صرفه
✔کارآمد
مهمترین معایب NLP
حالا که با مزیت های پردازش زبان طبیعی آشنا شدی خوبه که بدونی مهمترین عیوب پردازش زبان انسانی چیه.
❌ ان ال پی توانایی سازگاری با حوزه های جدید رو نداره و برای وظایف محدودی طراحی شده است.
❌ NLP در زمان مواجه شدن با کنایه، عبارات غیر رسمی و اصطلاحات دچار مشکل میشه.
❌ ممکن است در برخی مواقع نتایج حاصل از NLP خیلی دقیق نباشه.
❌ فرآیند پردازش زبان طبیعی نیاز به محاسبات زیادی داره.
کلام آخر رایانه کمک:
از اینکه تا آخر این مقاله در مورد پردازش زبان طبیعی با من همراه بودی ازت ممنونم و امیدوارم متوجه شده باشی که سیستم پردازش زبان طبیعی چیست و چه کاربردی داره، همونطور که متوجه شدی پردازش زبان طبیعی شاخه ی هوش مصنوعی است، حالا اگه سوال یا مشکلی داری می تونی از طریق شماره های 9099071540 و 0217129 با کارشناسان رایانه کمک تماس بگیری؛ متخصصین این مجموعه میتونن راهنماییت کنند.
در ضمن اگه دنبال مرجع رایگانی واسه دانلود نرم افزارها میگردی حتما سری به سایت دانلود رایانه کمک بزن.
قابل توجه شما کاربر گرامی: محتوای این صفحه صرفاً برای اطلاع رسانی است در صورتی که تسلط کافی برای انجام موارد فنی مقاله ندارید حتما از کارشناس فنی کمک بگیرید.