جدول مسیریابی یکی از مفاهیم مهم در شبکه و زیرساخت و مسئول تعریف مسیر ارسال بستهها توسط روتر است. در یک شبکه مبتنی بر IP، برای آنکه روتر بتواند مسیر درست را خوانده و بسته را به مقصد نهایی خود برساند، وجود جداول مسیریابی ضروری هستند. رایانه کمک در این مقاله به بررسی مفهوم روت در شبکه، تعریف جدول مسیریابی و المانهای آن پرداخته و مکانیزم عملکرد آن را توضیح خواهد داد.
شما همراهان میتوانید هرگونه سؤال و مشکل درارتباط با شبکه، زیرساخت و خرابی های شبکههای کامپیوتری را تنها با یک تماس و به کمک متخصصان ما در مرکز تماس رایانه کمک برطرف کنید.
✴️✴️ تماس با کارشناسان فنی رایانه کمک : ☎️از طریق تلفن ثابت 9099071540 و 📱 از طریق موبایل 0217129

آنچه در این مقاله می خوانیم:
✅مفهوم Rout در شبکه
✅جدول مسیریابی چیست؟
✅اطلاعات موجود در جدولهای مسیریابی
✅جمعبندی | اهمیت جدول مسیریابی
مفهوم Rout در شبکه
روت (Route) به معنای مسیری است که در سطح یک شبکه کامپیوتری گسترده شده و وظیفه انتقال بستههای اطلاعاتی به مقصد را بر عهده دارد. یک روت یا مسیر شامل مجموعهای از سختافزار و نرمافزار شبکه است که در مسیر مبدأ و مقصد قرار گرفته و به انجام صحیح فرآیند انتقال دیتا کمک میکنند. این دستگاهها شامل روترها، سوئیچها، فایروال ها و غیره هستند که در اصطلاح معمول مسیریاب یا روتر (Router) نامیده میشوند.

از آنجا که روتر ها در لایه شبکه فعالیت کرده و با IP کار میکنند، اساس کار Route نیز با IP است. ساختار یک مسیر یا روت شامل IP مقصد، آدرس Subnet شبکه و آدرس IP پورت روتری یا اینترفیسس است که محل عبور بستههای اطلاعاتی در شبکه هستند. برای انتقال بستههای شبکه در یک Route روشهای زیادی وجود دارد که به شرح زیر هستند:
⬅ Multicast
⬅ Broadcast
⬅ Geocast
⬅ Unicast
⬅ Anyicast
✴️✴️ تماس با کارشناسان فنی رایانه کمک : ☎️از طریق تلفن ثابت 9099071540 و 📱 از طریق موبایل 0217129
جدول مسیریابی چیست؟
جدول مسیریابی یا Routing Table تعیین کننده مسیر فعالیت روتهایی است که مسئول جابهجایی اطلاعات شبکهی مبتنی بر IP هستند. روتر برای یافتن مسیر از جدول روتینگ کمک میگیرد و تمام دستگاههایی که از پروتکل IP استفاده میکنند دارای Routing Table هستند. یک جدول مسیریابی حاوی اطلاعات مبدأ و مقصد و همچنین اطلاعاتی برای ارسال بسته از طریق بهترین مسیر ممکن است. گیرنده که اینجا میتواند یک روتر باشد بسته اطلاعاتی را دریافت کرده و پس از باز کردن پکت بسته، براساس آدرس مقصد در جدول مسیریابی خود آن را به مسیر صحیح هدایت میکند. همچنین اگر تشخیص دهد بسته به آن شبکه تعلق ندارد، بهترین مسیر را یافته و بسته را به مقصد نهایی میفرستد.

نکته دیگر اینکه یک Routing Table دیتایی مانند HOP (تعداد روترهای موجود در مسیر بسته اطلاعاتی) را همراه بسته ارسال میکند که به روترهای موجود در مسیر، اطلاعاتی درباره رسیدن بسته به مقصد منتقل میکند. در ادامه به توضیح اطلاعاتی میپردازیم که در یک جدول مسیریابی وجود دارند.

اطلاعات موجود در جدولهای مسیریابی
یک جدول مسیریابی میتواند به صورت داینامیک (خودکار) یا استاتیک (دستی) مدیریت شود. در یک جدول مسیریابی استاتیک، تنها مدیر شبکه توانایی اعمال کنترل و تغییر در مسیر را دارد اما در یک جدول مسیر یابی داینامیک، پروتکل های مسیریابی اعمال شده بر روترها هستند که فرایند را کنترل و مدیریت میکنند. یک جدول مسیریابی دادههای زیر را در خود دارد:
⬅ Destination
این گزینه به معنای آدرس مقصد بوده و IP مقصد را که در بسته اطلاعاتی درج شده نشان میدهد.
⬅ Next HOP
گزینه Next Hob یا Gateway نمایش دهنده آدرس IP آن روتری است که بسته اطلاعاتی به آن فوروارد میشود.
⬅ Interface
هر روترِ موجود در مسیر، پس از دریافت بسته اطلاعاتی، دیتایی را برای HOP بعدی ارسال میکند که در فرم یک آدرس IPاینترفیس است. درواقع Interface به رابط خروجی اشاره دارد که به نقطه مقصد متصل میشود.
⬅ Metric
طبق پارامتر متریک، بهینهترین مسیر برای ارسال بستههای اطلاعاتی تعیین میشود. گاهی متریک بهمعنای تعداد Hopها یا روترهایی است که در مسیر رسیدن به مقصد قرار گرفتهاند. توجه داشته باشید که در صورت وجود چند مسیر، گزینهای انتخاب میشود که متریک کمتری داشته باشد.
⬅ Subnet
این گزینه به معنای آدرس زیر-شبکه است که به Interface روتر اختصاص داده میشود.
مکانیزم Routing Table
همانطور که پیشتر اشاره شد، در یک شبکه هنگام ارسال بسته اطلاعاتی، روتر بسته را گشوده و آن را بررسی میکند. درصورتی که آدرس IP مقصد نهایی در جدول مسیریابی روتر موجود باشد آن را به مقصد هدایت کرده در غیراینصورت تشخیص داده میشود که بسته متعلق به این شبکه نبوده و روتر، آن را به مسیر بهینه برای رسیدن به مقصد خود ارجاع میدهد.

در یک شبکه کامپیوتری هر روتر با روتر قبل و بعد از خود در ارتباط است و بهاینترتیب تبادل اطلاعات بین روترها انجام میپذیرد. در این مرحله به روتر بعدیِ مسیر که آدرس IP آن در حافظه روتر فعلی ثبت شده اطلاع داده میشود که بستهای با این مشخصات به سوی آن ارجاع شده. روند فوق برای هر روتر به اندازه ای تکرار میشود تا آدرس IP مقصد نهایی در جدول مسیریابی یکی از روترهای شبکه یافت شود.

جمعبندی | اهمیت جدول مسیریابی
اهمیت جدول مسیریابی به اندازهای است که در نبود آن روترها قادر به ارسال بستههای اطلاعاتی به مقصد نیستند. درواقع بدون وجود یک Routing Table نمیدانستند چگونه میتوانند بسته ها را به مقصد ارجاع دهند!
امیدواریم دراین مطلب توانسته باشیم شما را با ماهیت جدولهای مسیریابی، مکانیزم فعالیت آنها و اهمیتشان در شبکههای کامپیوتری آشنا کنیم. خوشحال میشویم نظرات خود را از طریق کامنت با ما در میان بگذارید. همچنین در صورت نیاز به پشتیبانی شبکه و رفع خطاهای مرتبط با آن میتوانید از طریق شمارههای 9099071540 برای تلفن ثابت و 0217129 برای تلفن همراه با رایانه کمک تماس بگیرید.
📌 رفع مسئولیت: محتوای این صفحه صرفاً برای اطلاع رسانی است و در صورتی که تسلط کافی برای انجام موارد فنی مقاله ندارید حتما از کارشناس فنی کمک بگیرید.